Erilaisuus sallittu

Työsuhde ja työehdot SuomessaTyösuojelu ja työturvallisuusTyömarkkinajärjestötSuomalainen työkulttuuri ja tavatSuomalainen viestintä

<<etusivulle

Tasa-arvo

Suomessa tasa-arvo on hyvin tärkeää. Naiset ja miehet ovat samanarvoisia työssä. Monet johtajat ja esimiehet ovat naisia. Naiset opiskelevat Suomessa jopa pidemmälle kuin miehet. Opettajatkin ovat enimmäkseen naisia.

Naisten ja miesten työssäkäynti on Suomessa lähes yhtä yleistä. Suomessa on periaate, että samasta tai samanarvoisesta työstä maksetaan samaa palkkaa. Tämä ei aina käytännössä toteudu.

Suomen laki kieltää kaiken syrjinnän työpaikalla. Kaikkia pitää kohdella työssä samalla tavalla.

Työpaikalla johtajat ja esimiehet ovat tasa-arvoisia työntekijöiden kanssa. Täällä johtajan huone voi olla aika samanlainen kuin muiden huoneet. Johtajat ja työntekijät pukeutuvat myös yleensä aika samalla tavalla. Yleisesti: Suomessa ihmisen asema ja valta eivät näy ulospäin. Suuren yhtiön johtaja voi kävellä kadulla lippalakki päässä ja verkkarit jalassa. Näin tekee myös Suomen presidentti

Tasa-arvo työpaikalla näkyy esimerkiksi näin:

  • Yleensä työntekijät ja esimiehet sinuttelevat toisiaan. Jos esimies sanoo sinulle ”sinä”, sinä voit myös sanoa esimiehelle ”sinä”. Yleensä esimiestä ei teititellä.
  • Esimies kysyy työntekijän mielipidettä. Jos esimies kysyy sinulta, sano, mitä mieltä olet. Sitten te voitte keskustella asiasta.
  • Jokainen saa sanoa oman mielipiteensä.
  • Työntekijä saa olla esimiehen kanssa eri mieltä. Jos esimies pyytää sinua tekemään jotain, eikä sinulla ole aikaa, voit sanoa sen. Voitte yhdessä katsoa milloin ja miten työ tehdään.
  • Esimies sanoo työntekijälle vain pääasiat, mitä pitää tehdä. Hän odottaa, että työntekijä päättää itse yksityiskohdat.
  • Työntekijät suunnittelevat usein itse, miten ja missä järjestyksessä tekevät työnsä.
  • Johtajat ja alaiset voivat puhua keskenään muistakin kuin työasioista.
  • Työpaikalla voi yleensä pukeutua rennosti. Palveluammateissa ja teollisuudessa käytetään yleensä työnantajan antamia työvaatteita.

TyöelämäsanastoaTestaa tietosi